Welcome to MrInsouciant.blogspot.com. Feel free to FOLLOW us. 1 Click on each and every Ad's will make me HAPPY. THANK YOU :)
TINGGALKAN URL BLOG ANDA DI SINI, MR INSOUCIANT AKAN DATANG MELAWAT BLOG ANDA SATU PER SATU

Wednesday, 15 January 2014

Typical Malaysian v.s Loghat Malaysia


Hello hello hellooooo !!!
MALAYSIA
Yes, di Malaysia kita ada ber-bagai2 bangsa, agama, adat, LOGHAT dan juga PERANGAI orang2 Malaysia ! 
OKAY! sejajar dengan tajuk Entry kali ni iaitu "Typical  Malaysian v.s Loghat Malaysia", sebagaimana kita semua tahu dekat Malaysia ni ada baaaaaaaaanyak sangat loghat. 
Antaranya, Kelantan, Terengganu, Kedah, P.Pinang, Perak dan arghhh banyak lagi lah !
Selain daripada loghat2, kat Malaysia jugak ada macam2 perangai serta tabiat2 Orang2 Malaysia sama ada yg baik atau yg tak baik ... 
Ok, apa yg Mr Insouciant nak HIGHLIGHT kat sini adalah dalam pelbagai jenis loghat dan tabiat2 di Malaysia ni ada koleksi2 yg Lawak, kelakar, lucu, menggeletek hati dan sewaktu dengannya.

Dannn inilah antara koleksi2 Loghat serta Tabiat2 orang Malaysia.
GAMBAR-GAMBAR LAWAK MALAYSIA
haaa Ko hado??! Siap gantung pisang kat papan tanda amaran tu.. Tabik spring la.

GAMBAR-GAMBAR LAWAK MALAYSIA
Okayy ... penyampaian nak beritahu pasal ayam goreng tu ada tapi, chicklen tu amende?? sejenis buah-buahan ke ?? hekhek xp

GAMBAR-GAMBAR LAWAK MALAYSIA
yes! Sememangnya HANYA lembu di MALAYSIA sahaja yg pandai membaca :D

ok, ni terselit satu tabiat buruk orang Malaysia.. Hmmm, 

Ni loghat "ENGLISH" orang Malaysia. hanya orang2 Malaysia je yg faham (Y)

Ni plak Koleksi Komik Doremon dalam loghat di Malaysia

doraemon
Doraemon versi KELATE

dora.my
Doraemon veris UTAGHA nohhh ;D

Kamus Nogori Sembilan, nanti ekau smuo buleh la blajar cakap nogori dokek sini ..

Ni Kamus KELATE plok, sapo2 buleh la nok blaja bahaso klate .. 

English = Kelate

Ok That's all for this entry..
Walau apa2pun Tabiat baik buruk orang Malaysia Mr Insouciant tetap bangga jadi warganegara Malaysia yg penuh dengan pelbagai bangsanya, budi bahasa, adat2, dan tamadunnya !
Jyeahh !! MALAYSIA BOLEH! :D

Ok sebelum akhiri entry ni MI ada nak bagi soalan pasal loghat kat korang :)


Timbul persoalan di malaysia, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."

Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."


KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah!

BYE !!!



No comments:

Post a Comment